Want aan onze auto’s is altijd wel iets te doen toch?!

We gaan weer in lockdown, al is het dit keer een (iets) minder strenge. Het zou me ook niet verbazen als de maatregelen later nog strenger zullen worden.
We zitten dus weer meer thuis, en hoewel veel mensen wel vanuit huis werken zal dit ook voor hen tijd schelen aangezien jullie niet meer in de file hoeven te staan.
De tijd die je hiermee bespaart kun je mooi gebruiken om jouw liefhebbersauto weer helemaal up-to date te brengen, laten we eens kijken naar vijf klusjes die je tijdens de lockdown kunt doen!

Olie verversen

Voor veel mensen is het niet echt logisch misschien, maar het beste is toch echt om je olie aan het einde van het seizoen te verversen. Hierdoor krijgen zware deeltjes minder kans om neer te slaan en zo ook niet voor een verstopping kunnen zorgen. Ook zal de olie aan het einde van het seizoen wat zuur zijn geworden, dit komt doordat de brandstof langs de zuigerveren lekt naar het carter. Hierdoor zal de olie zuur worden, en dit tast vooral pakkingen en slangen aan. Ook is dit een eenvoudig klusje wat makkelijk thuis gedaan kan worden, en een redelijke besparing oplevert omdat je de olie die je nodig hebt online waarschijnlijk een stuk goedkoper kunt vinden dan wat je er bij een garage voor betaalt.

Remmen schoonmaken/vervangen

Piepende of nog erger, vastzittende remmen zijn een van mijn minst favoriete dingen. Om dat te voorkomen is het nu een goed moment om even de wielen eraf te halen en alle remmen even terug in nette staat te brengen. Veel speciaal gereedschap is hier meestal niet voor nodig, voor sommige remmen heb je een tooltje nodig om de remzuiger terug te draaien in plaats van te duwen. En als je de remschoenen van trommelremmen gaat vervangen is het ook makkelijk om er een soort tang voor te hebben waarmee je makkelijk de veren terug kan plaatsen. Het makkelijkste is om van tevoren even te kijken op the interwebs wat je nodig hebt voor jouw auto, zo voorkom je dat je niet verder kunt. 


Remvloeistof verversen
 
Nu we toch bezig zijn bij de remmen, kunnen we net zo goed gelijk de remvloeistof verversen. Remvloeistof is hygroscopisch, dat wil zeggen dat dit spul waterdeeltjes aantrekt dus ook uit de lucht. Als de remvloeistof dus niet tijdig ververst wordt, zal er dus water in het remsysteem komen wat voor allerlei ellende kan zorgen. Remzuigers kunnen vast gaan zitten door corrosie, waardoor deze kunnen gaan slepen, waardoor de remmen warm worden, waardoor vapour-lock kan ontstaan … aaargh!! Dit willen we dus absoluut niet en daarom is het verstandig om elke 2 a 3 jaar te doen, en is goed zelf te doen als je met z’n tweeën bent. Of je koopt een ontluchtings tooltje, hiervan zijn er verschillende te koop en kosten ook niet al te veel.

Allerlei kleine klusjes

Vaak zijn er een hoop kleine dingetjes die je kunt doen om je auto nét dat beetje fijner te maken, soms is het een lichtje in je dashboard die niet werkt, soms een kleine lekkage ergens. Ik maak van elke auto altijd een to-do lijst, en zet daar alles in wat me stoort. Zodra ik dan een keer tijd heb om wat te doen kan ik hier iets uit pikken, en kan ik het ook niet meer vergeten. Vaak zijn het allemaal kleine dingen die me niet direct opvallen maar door een auto vaker te gebruiken naar voren komen, en deze lijst wordt soms vrij lang waardoor al die kleine klusjes bij elkaar ook veel tijd kosten om te op te lossen. 

Schoonmaken

Tuurlijk, de meeste autoliefhebbers maken hun auto wel schoon. Maar neem je normaal ook echt de tijd om hem zo schoon te maken als je zou willen? Bij mij blijft het vaak een compromis, en meestal blijft het toch gewoon bij even snel insoppen en afspuiten. Maar wat als je wel de tijd ervoor hebt? dan ga je wel een keer de binnenkant van de ruiten doen, of de motorruimte eens goed aanpakken, of netjes alle kunststof delen behandelen. Doe dit tijdens de lockdown wel allemaal, en je zult versteld staan hoeveel die dingen schelen!


Wat ga jij allemaal doen aan jouw auto tijdens de lockdown? Laat het weten in de comments hieronder!0 reacties

Plaats jouw reactie

Je bent nog niet ingelogd. Log in om een reactie te plaatsen