Zoals je waarschijnlijk wel weet gaat er bij projecten nog wel eens wat mis, zo ook bij mijn Alfasud project. Dit zijn 5 voorbeelden van hoe het mis ging met mijn project, en de lessen die ik geleerd heb om dit in de toekomst (hopelijk) te voorkomen.


1.

De eerste keer dat het mis ging was echt heel knullig. De carrosserie was net klaar bij de spuiter en ik had hem op een oprijwagen geladen om hem terug naar mijn garage te brengen. Toen ik over de spoorovergang reed hoorde ik een keiharde klap achter me. Ik wist gelijk hoe laat het was... Ik had hem veel te nonchalant vast gemaakt en daardoor was hij doorgeschoten en tegen de cabine geknald. Gelukkig was de achterkant van de cabine bekleed met schuimrubber, wat de schade nog een beetje beperkt heeft. Maar er zat toch een aardige deuk in. 
Les geleerd: Soms is het beter om even de tijd te nemen om gemakkelijke dingen wel goed te doen.

2.

Toen ik net begon aan mijn project maakte de auto een beetje een schrapend geluid als je de koppeling op liet komen, wat ik herkende als een kapot druklager (van de koppeling). Dat heeft me toen doen besluiten om de koppeling te vervangen voordat ik de auto echt weer ging gebruiken. Dit was een behoorlijke klus omdat bij een Alfasud dan eigenlijk de hele motor eruit moet. Ik heb het gedaan met de motor in de auto en dat was niet echt een aanrader. Ook was het geluid daarna niet weg omdat het achteraf in de versnellingsbak zèlf bleek te zitten. Ik besloot om het er maar even bij te laten en gewoon te gaan rijden. Niet veel later ging de bak tijdens een ritje écht kapot en kon hij er dus weer af .. zucht .. dit keer wel het hele spul -dus met motor- laten zakken en een andere versnellingsbak erop gezet. Daarna was het geluid wel weg. 
Les geleerd: Een juiste diagnose stellen kan een hoop werk schelen.

3.

De eerste keer met mijn Alfasud op het circuit! In de week voordat ik dit ging doen moest ik nog wel even de versnellingsbak vervangen, en dat was allemaal goed gegaan dacht ik .. Ondanks dat nog niet alles helemaal 100% was op het circuit, voelde de auto wel heel goed! Dat de remmen nog niet helemaal goed afgesteld waren, en de achterwielen nog een beetje aan liepen in de schermen mocht de pret niet drukken. Maar na ongeveer 20 minuten rijden viel mijn dashboard uit, verder merkte ik eigenlijks niks raars dus besloot ik om maar gewoon door te rijden. Achteraf geen goede keuze; de reden dat mijn dashboard uit viel was omdat er koelvloeistof over de elektronica in de motorruimte spoot. Dit kwam dan weer omdat de thermostaat niet open ging en daardoor de motor veel te warm werd. Dit gebeurde op circuit park Zandvoort, terwijl ik wel met de auto zonder problemen vanuit Vlissingen ben komen rijden. Ook had ik de auto al behoorlijk getest bij mij in de buurt, dus ging ik er wel vanuit dat alles goed was...
Les geleerd: Neem het zekere voor het onzekere op het circuit, en duik even de pits in als je denkt dat er iets niet goed is.

4.

Wat ik heel moeilijk vind als ik bezig ben met een project is gestructureerd werken. Dit kan echter wel heel erg helpen als je bezig bent met een groter project. Meestal gaat er best wat tijd overheen om van de uitbouwfase naar de opbouwfase te gaan, en dan weet je vaak niet meer precies hoe alles zat. Ik ga vaak te enthousiast van start, en vergeet dan vaak bepaalde dingen te labelen als ik ze los haal. Hier pluk je dan de (zure) vruchten van als je een paar maanden later alles weer terug moet zetten. 
Les geleerd: Werk gestructureerd en label zoveel mogelijk, ook werkt het heel goed om zoveel mogelijk foto’s te nemen van wat je loshaalt.


5.

Als je bezig bent met een project is het natuurlijk heel aanlokkelijk om hier en daar wat geld te besparen door onderdelen goedkoper te kopen. Mijn project heb ik ook wel geprobeerd om zo betaalbaar mogelijk te houden, wat natuurlijk niet helemaal gelukt is. Wat ik zoveel mogelijk probeer is om dezelfde kwaliteit onderdelen voor minder te krijgen, soms kun je door even te zoeken goede tweedehands spullen vinden die een stuk goedkoper zijn dan nieuwe onderdelen. Ook kun je soms door een beetje te shoppen bij verschillende sites/leveranciers, nieuwe onderdelen tegen een lagere prijs vinden. Wat ik altijd in m’n achterhoofd houd is dat ik door zelf het meeste werk te doen al heel veel geld bespaar, hierdoor kan ik dan weer de aankoop van duurdere onderdelen verantwoorden naar mezelf. Het is ook maar net hoe je het uitlegt :p. Wat er bij mij vooral mis is gegaan bij de zoektocht naar goedkopere onderdelen, is dat ik niet juist heb geïnformeerd en daardoor verkeerde onderdelen gekocht heb. Bijvoorbeeld heb ik een (New Old Stock) set koplampen gekocht voor een compleet ander type Alfasud, en ook een versnellingsbak die helaas niet paste maar waar ik hopelijk nog wel het een en ander van kan gebruiken.
Les geleerd: Goedkoop is soms duurkoop (maar ook zeker niet altijd).

Ik hoop dat de lessen die ik heb geleerd tijdens dit project jou kunnen helpen. Heb jij nu nog andere lessen geleerd tijdens een project? Deel die dan zeker, zo kunnen we van elkaars fouten leren.0 reacties

Plaats jouw reactie

Je bent nog niet ingelogd. Log in om een reactie te plaatsen