Soms zijn er trends in de autowereld die op dat moment iedereen wil hebben, maar die je na verloop van tijd niet meer of nauwelijks meer ziet. Hier zijn 5 voorbeelden van trends die je niet meer tegenkomt op nieuwe auto’s.

Koplampwissers

Dit was echt een luxe accessoire in de jaren 80. Had je een auto met koplampwissers, dan moest je wel geld hebben want dit zat over het algemeen enkel op duurdere auto’s zoals Rolls Royces, BMW’s, Mercedessen, en Saabs. Met de komst van Xenon verlichting werden de koplampwissers vervangen door hogedruk was-installaties, en daarmee kwam er een eind aan de zo herkenbare koplampwissers.

Imperiaals   

Hoewel imperiaals tegenwoordig weer in opkomst zijn bij het zogenaamde “overlanden”, zijn deze op normale auto’s niet meer te vinden. Natuurlijk is een imperiaal met bijbehorende bagage funest voor de aerodynamica van een auto. Nu is dat bij een Land Rover Defender of Toyota Landcruiser waar je mee op expeditie gaat minder belangrijk. 
Vroeger waren de auto’s een stuk kleiner (dus minder bagageruimte), en werd er minder hard gereden. Daarom kon je met een imperiaal wel gewoon een zakje aardappelen mee naar Zuid-Frankrijk nemen, zodat je toch gewoon lekker Hollandsch kon prakken.

Hout of “hout” op de zijkanten

Dit ken ik vooral van de oudere amerikanen zoals de Jeep Grand Wagoneer, met hout van de beste plasticbomen op de zijkanten. Hoewel dit om imitatiehout ging vind ik dit de Wagoneer een unieke uitstraling geven, iets wat je tegenwoordig niet meer ziet. Zou dit ooit nog terug komen? FCA heeft de musclecars van Dodge met de Hellcat en de Demon ook weer op de kaart gezet, dus als ze die lijn doortrekken naar Jeep.. wie weet?!

Een gezellig interieur

Dit is iets wat auto ontwerpers volgens mij voor het laatst in de 80’s gedaan hebben. Als ik in mijn Cherokee stap met zijn “Burgundy” interieur, chromen accenten, sfeerlampjes en een vleugje pied de poule in de bekleding voel ik me gelijk op m’n gemak. Begrijp me niet verkeerd, de interieurs van de auto’s van nu zijn kwalitatief veel beter en ook zeker mooi maar vooral heel zakelijk of futuristisch. Zouden mensen daarom vaak het gevoel hebben dat ze haast hebben in de auto? 

Spatlappen

In de jaren 70 en 80 was de Rallysport, met klasse’s als de Groep 4 en Groep B mateloos populair. Veel van deze auto’s hadden zogenaamde spatlappen achter de wielen, daardoor vonden deze hun weg naar personenauto’s. Dit was natuurlijk een makkelijke aanpassing aan jouw eigen auto, waardoor deze gelijk een beetje dezelfde look kreeg als de rallymonsters die op de TV te zien waren. Bij moderne auto’s sluiten de wielen vaak beter aan op de wielkasten, en zijn deze dus niet meer nodig. Daarom zul je deze nu enkel nog tegenkomen bij sommige pick-ups en 4x4’s.  

Zoals je ziet zijn er best wat dingen veranderd en verdwenen in de auto industrie, welke dingen ontbreken nog aan deze lijst? Laat het weten in de comments!0 reacties

Plaats jouw reactie

Je bent nog niet ingelogd. Log in om een reactie te plaatsen