De nieuwe Jeep Grand Wagoneer: Het wachten waard?!

En toen ineens werd hij aangekondigd: De nieuwe Jeep Grand Wagoneer!
Hoe lang hebben veel mensen wel niet zitten wachten op een moderne interpretatie van de (eerste?) full size SUV? 
De laatste tijd is de originele Grand Wagoneer steeds populairder geworden, in Amerika zijn de prijzen voor een mooi exemplaar door het dak gegaan. 
En hoe kon dat ook anders.. de Wagoneer is voor Amerikanen net zo herkenbaar als currywürst voor Duitsers.

De originele Grand Wagoneer werd gelanceerd in 1963 en ging pas in de nineties met pensioen. Een houdbaarheid van bijna 30 jaar is ongehoord voor een auto! Ook al werd het ontwerp en de techniek steeds gefinetuned, het platform bleef hetzelfde. 
Veel Amerikanen zijn dus opgegroeid met Grand Wagoneers in het straatbeeld, maar ook in films en series is hij vaak te zien geweest!
Chrysler stopte de productie in 1991, in 1993 kwam er nog een tribute op basis van de Grand Cherokee. Helaas is dit geen succes geworden. Dus werd deze in 1994 weer van de markt gehaald, en kwam er dus definitief een einde aan het icoon.

Als de nieuwe Grand Wagoneer in 2022 op de markt komt, hebben liefhebbers dus bijna 30 jaar op een “remake” moeten wachten.
En zal deze aan hun verwachtingen voldoen?  
Een nieuwe auto zal aan alle huidige standaarden moeten voldoen, en dit betekent dus dat het minimaal een plugin hybrid zal moeten worden en niet een echte “gas guzzler” zoals zijn grootvader. 
Nu hoeft dit de ervaring van een luxe SUV niet in de weg te staan, sterker nog; ik denk dat het vooral in de steden heel comfortabel zal zijn! 
Ook zal de Jeep worden overladen met elektronische gadgets, en komen er dus niet minder dan 7 schermen in! 

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om comfort. De originele Grand Wagoneer stond echt zijn mannetje in het terrein, en dat is bij de nieuwe nog afwachten. Ik zou in ieder geval niet zo snel geneigd zijn om door een kleine rivier te rijden met al die elektronica. 
En dan het ontwerp, wat zal ik daarvan zeggen.. 
Waarom lijkt het voor veel ontwerpers toch zo moeilijk om een iconisch ontwerp naar deze tijd te brengen? Bij FCA hebben ze echter wel bewezen dat ze het kunnen! Kijk maar eens naar de Dodge Challenger, met de Demon als ultiem voorbeeld dat ze precies snappen hoe je een remake van een icoon moet maken. 
Als de ontwerpers een beetje online hadden gekeken, dan hadden ze geweten waar de liefhebbers op zitten te wachten. En volgens mij willen ze graag zoveel mogelijk herkenbare elementen terug zien van het oude model. En dat is dus precies wat ik mis bij dit ontwerp!

Het lijkt erop dat dit design gehaast is, alsof dat ze op het laatste moment dachten .. hé we moeten ook elementen van de oude Wagoneer laten terugkomen! En er niet aan gedacht dat juist die houten panelen de auto zo iconisch maakten.

Wat dat betreft zijn er (amateur) ontwerpers die het een stuk beter doen, want op het internet zijn genoeg designs te vinden die het oude model wél eer aan doen! Ik vind dit design van wbartist20 (www.wbartist.com) erg sterk! Al heb ik wel een verbeterpunt: De zijpanelen hadden van mij de gehele zijkant mogen beslaan.

Wat vinden jullie? Was de nieuwe Grand Wagoneer het wachten waard? Laat het weten in de comments hieronder!
0 reacties

Plaats jouw reactie

Je bent nog niet ingelogd. Log in om een reactie te plaatsen