Een nieuwe trend in de wereld van oldtimers is het “elektrificeren” van auto’s die uit een tijd komen waar mensen Tesla alleen nog maar konden associëren met de wetenschapper zelf. Bij het elektrificeren van een auto wordt de normale verbrandingsmotor vervangen door een accupakket en elektromotoren. Nu zullen heel wat liefhebbers van oldtimers er niet aan moeten denken om de motor van hun (droom) auto te moeten verruilen voor iets elektrisch. Het is ook een behoorlijke overgang om te gaan van iets wat geur, geluid en trillingen produceert naar iets wat enkel klinkt als een soort intercity. Voor heel veel klassiekers is de verbrandingsmotor een groot onderdeel van de beleving ervan, maar ik denk dat er ook een aantal modellen zijn die zich uitstekend lenen om de overgang te maken. Er zitten toch ook wel een aantal voordelen aan een elektrische klassieker; minder onderhoud (dus lagere running costs), geen startproblemen meer en als het goed is behoorlijk betrouwbaar. Ook lijkt het mij geen verkeerde oplossing voor diesels! Een voorwaarde is wel dat dit alles op een goede manier gedaan wordt, dus dat er ook rekening wordt gehouden met gewichtsverdeling en dergelijke. Hier zijn een paar voorbeelden van klassiekers die zich naar mijn mening goed lenen voor een conversie naar elektrisch: 

DeLorean dmc-12

De DeLorean dmc-12 is een icoon uit de automobiel- en filmgeschiedenis. Dit heeft alleen niks te maken met de originele “flux capacitor” die deze wagen voortstuwt. Die is met een 0 naar 88 mph ;-) in ongeveer 20 seconden alles behalve indrukwekkend. Hoewel een gewoon accupakket met een elektromotor nog niet echt bij kernfusie in de buurt komt, lijkt het mij wel super cool om een DeLorean met dat typische hoge gezoem van een flinke elektromotor voorbij te horen komen in plaats van het geluid van een astmatische V6.

VW Bus en beetle

Volkswagen heeft zijn eigen elektrische bus aangekondigd voor 2022, maar waarom niet nu al een oude bus ombouwen naar elektrisch? Hoe leuk een luchtgekoelde boxer ook klinkt, echt lekker vooruit komen is er niet bij en hoewel de techniek heel simpel is gaan ze toch ook echt kapot. Wat een heel groot voordeel is is dat deze VW’s heel populair zijn in het gedeelte van Amerika waar ze wel geloven in klimaatverandering. Mede hierdoor zijn er al kant en klare sets te koop om je eigen bus om te (laten) bouwen. Door een bus of beetle om te bouwen naar elektrisch verandert deze in een strepentrekker bij het stoplicht en heb je toch +/- 300 km bereik op 1 lading.

Rolls Royce 

Waarschijnlijk zullen er een hoop mensen zijn die het niet met mij eens zijn maar zoals ik het zie gaat het bij een Rolls Royce vooral om het “zoeven”. Ik heb zelf helaas nog nooit het voorrecht gehad om in een Rolls te mogen rijden. Wel hoor ik altijd zeggen dat je op de lopende motor van een Rolls, een muntje kunt balanceren. Het eeuwenoude Oldsmobile blok is door de engineers van Rolls Royce zo gefinetuned dat deze bijna niet te horen/voelen is in het interieur, en voor hun niets dan lof! Maar als je eerlijk bent leent een elektromotor zich veel beter voor wat ze toen wilden bereiken, alleen was de technologie er toen gewoon nog niet. Ook denk ik dat er in zo’n grote auto best genoeg plek is om genoeg batterijen kwijt te kunnen zodat het bereik ook nog acceptabel is.


Begrijp me niet verkeerd; ik ben een groot liefhebber van de verbrandingsmotor en zou me geen wereld zonder willen voorstellen. Er zijn denk ik wel auto’s waar de verbrandingsmotor niet persé iets toevoegt aan de ervaring. Voor sommige auto’s zou het zelfs een toevoeging zijn aan de ervaring. Bij de gedachte aan een elektrische DeLorean of bijvoorbeeld K.I.T.T. Kan ik oprecht enthousiast worden! Laat weten in de comments welke auto’s volgens jullie geëlektrificeerd mogen worden, en wat jullie vinden van mijn voorbeelden!0 reacties

Plaats jouw reactie

Je bent nog niet ingelogd. Log in om een reactie te plaatsen