Het heeft even geduurd.. ik denk dat de Alfasud tussendoor drie verschillende stallingen heeft gezien maar hij startte dus gewoon wel elke keer dat ik hem ging verplaatsen! Zodra ik eenmaal een beetje gespaard had, en ook wat tijd over had voor een nieuw project besloot ik eraan te beginnen. Eerst heb ik hem gestript en gekeken wat er allemaal moest gebeuren. Op het eerste gezicht leek het mee te vallen maar hoe langer ik er naar keek, hoe meer ik tegen het carrosseriewerk op ging zien.. Via een vriend van me kwam ik toen in contact met iemand die bij een schadeherstelbedrijf werkt, en besloot die er maar eens naar te laten kijken. Na even wikken en wegen heb ik er toen voor gekozen om dit door hem te laten doen, ook om het project weer een nieuwe impuls te geven. Ik zat namelijk ook een beetje in dubio: waar zou ik hem voor gaan gebruiken? Straat of race? Nu heeft een vriend van mij een Alfa Giulietta uit 1981 als semi racer opgebouwd. Dat was wel zo’n cool ding, en als ik die van mij ook min of meer zo op zou kunnen bouwen dan zou ik daar dacht ik wel het meeste voldoening uit halen. Dus dat ging ik maar doen!

Inmiddels was het spuitwerk klaar, dat was natuurlijk niet de juiste volgorde.. eerst laten spuiten, dan een rolkooi erin en nog wat aanpassingen doen. Maar goed, het was niet anders.. De auto op een oprijwagen en naar de rolkooi bouwer. Dat ging niet helemaal zoals gepland, ik had hem niet helemaal goed vastgemaakt en bij de tweede keer over een spoorwegovergang knalde hij dus tegen de cabine .. zucht .. dat heb ik weer lekker handig gedaan! Gelukkig zat er een dikke schuimlaag tegen de achterkant van de cabine waardoor de schade nog wel enigszins beperkt is gebleven. De rolkooi bouwer (Rematech) had vroeger nog met Alfasudjes geraced, en vond het leuk om te horen wat ik ermee van plan was. Ik weet niet of dat hem gemotiveerd heeft om extra goed zijn best te doen maar het was wel even vakwerk wat hij toen heeft afgeleverd!

In de tussentijd ben ik spullen gaan verzamelen die ik nodig had om hem als semi racer op te gaan bouwen; racegordels, racekuipjes, grotere carburateurs, gele Koni’s voor de achterzijde(voor zaten er al patronen in), remdrukregelaar, hydraulische handrem, semi slicks, en nog wel wat dingen om hem wat meer “racy” te maken. 

Nu kon het leuke werk beginnen: het opbouwen! Eerst ben ik begonnen de motor op te frissen; Nieuwe distributieriem met waterpomp en dergelijke, verse olie, grotere carburateurs, nieuw sportluchtfilter en daarbij heb ik ook nog wat aanpassingen aan het luchtfilterhuis gedaan om de aanvoer van lucht wat beter te maken. Daarna ben ik begonnen het onderstel aan te pakken, de veerpoten aan de voorkant heb ik opgefrist, hier zaten al rode Koni patronen in (die ik toen die avond met een collega wel even ging installeren) en aan de achterkant heb ik gele Koni’s gemonteerd.
Het is bekend dat als Sudjes (en de daaropvolgende 33’s) op het circuit gebruikt worden, er scheuren in de carrosserie kunnen ontstaan. Om dit tegen te gaan heb ik her en der ook nog wat verstevigingen aangebracht.

Tijd om aan het interieur te beginnen :).

Waar ik naar op zoek was was een auto die ik op de straat, en op het circuit kon gaan gebruiken. Daarom ben ik in het interieur ook gegaan voor een combinatie van race onderdelen en een normaal interieur. Zo heb ik racekuipjes en -gordels geplaatst, een rolkooi gemonteerd en een iets sportiever stuur (welke ik van een goede vriend had gekregen) met snelkoppeling. Verder heb ik een brandblusser erin gezet (safety first :p) en natuurlijk de hydraulische handrem. Een echte racer heeft eigenlijk geen vloerbedekking en netjes bekleedde deurpanelen want: gewichtsbesparing. Maar ik ben blij dat ik de deurpanelen en vloerbedekking toch (gedeeltelijk) heb teruggezet, hierdoor behoudt het interieur veel meer sfeer. De deurkaarten zelf heb ik overigens wel vervangen voor polycarbonaat waar ik dan de originele bekleding overheen heb gedaan, dat scheelt toch wel weer iets. Over polycarbonaat gesproken; de zij- en achterramen heb ik ook hiermee vervangen, ik heb het niet gewogen maar dit scheelt echt veel gewicht!

Nu was het tijd om alle ditjes en datjes terug te monteren en hier gaat stiekem heel veel tijd in zitten. Vooral ook omdat ik heel veel delen heb hergebruikt en je gaat geen vieze of lelijke spullen terug zetten op een vers gespoten auto. Dit betekent dat elk deeltje schoongemaakt, gespoten of op een andere manier opgefrist moet worden. Tegen de tijd dat je deze spullen terug kan plaatsen heb je ze inmiddels dus voor de derde of vierde keer in je handen.
Maar, nu begint het wel langzaam weer 1 geheel te worden!

Volgende week het derde en (voorlopig) laatste deel over dit project
0 reacties

Plaats jouw reactie

Je bent nog niet ingelogd. Log in om een reactie te plaatsen